MØTEINNKALLING

MØTEINNKALLING

 

Utvalg:

Administrasjonsutvalget

Møtested:

Kommunehuset

Møtedato:

07.06.2006

Tid: 0900

 

Eventuelt forfall meldes til tlf. 77 71 45 00.

Varamedlemmer møter etter nærmere avtale.

 

 

SAKSLISTE

 

Saksnr.

Arkivsaksnr.

 

 

 

Tittel

 

0002/06       06/00620                                                                                                         

SENIORPOLITISK PLAN                                                                           

 

 

 

 

Oteren, 31.05.2006

 

 

 

Hanne Braathen (s)                                                     Wenche Haug Andersen

ordfører                                                                      sekretær

 


SENIORPOLITISK PLAN

 

 

Saksbehandler:

Trond R. Larsen

Arkiv:

 

 

Arkivsaksnr.:

06/00620

Gradering:

 

 

Saksnr.:

Utvalg

Møtedato:

0002/06     Administrasjonsutvalget                                                             07.06.2006

 

 

Vedlegg:

Utkast til seniorpolitisk plan – generell del og tiltaksdel

 

FAKTISKE OPPLYSNINGER:

Alle ansatte har (på visse vilkår) en rett til å ta ut Avtalefestet Pensjon (AFP) ved fylte 62 år.  Arbeidsgiver har ikke myndighet til verken å nekte eller pålegge noen ansatte å ta ut AFP.

I vår pensjonsavtale med Storebrand, forplikter kommunen seg til å betale 100% av kostnadene til AFP-ordningen.  Det vil si at kommunen må fortsette å betale ca. 66% av vedkommendes lønn i perioden fra fylte 62 til fylte 65 år.  De aller fleste av kommunens ansatte er med i pensjonsordningen i Storebrand.  Sykepleierne har pensjonsavtale i KLP (Kommunenes Landspensjonskasse) og lærerne i SPK (Statens pensjonskasse).  I KLP og SPK betaler kommunen en utjamningspremie som er utregnet på basis av alle ansatte i landets kommuner frem til 67 år.  Storfjord betaler også en utjamningspremie for ansatte tilknyttet Storebrand i perioden 65-67år.

 

For Storfjords vedkommende ville kostnadene – dersom alle 62-åringer tilknyttet Storebrand tok ut AFP -  i perioden 2006 til 2011 øke fra kr. 1.171.000 til kr. 3.180.000,-.  Samtidig som det blir mangel på arbeidskraft i landet, og at Storfjord vil kunne oppleve en formidabel økning i AFP-kostnadene, er det avgjørende å stake ut en seniorpolitikk som bidrar til at færrest mulig tar ut denne pensjonen ved fylte 62 år.

       

Kommunen inviterte til seniorpolitisk dag den 18.10.05 for alle ansatte over 58 år.  Også formannskapet var invitert og flere deltok.   I forkant av dette var det sendt ut en spørreundersøkelse til de samme personene om hva de kunne tenke seg av tiltak for å fortsette i arbeid etter fylte 62 år.  Etter søknad til Storebrand, ble kommunen innvilget kr. 35.000,- i støtte til arbeidet med seniorpolitisk plan.

 

I løpet av den seniorpolitiske dagen kom det frem mange gode innspill til arbeidet med egen plan for seniorpolitikk – se vedlegg 3 i planutkastet.

Det ble også valgt en egen prosjektgruppe bestående av den sentrale HMS-gruppa (kontorsjefen, Inger Heiskel, Karin Jonassen, Marit Lund, Karin Fosshaug, Nanette Mathisen, Marianne Langånes) samt representanter fra 58+ (Henry Larsen, Håkon Silli og Sissel Jørgensen).  Representant fra Trygdeetaten (IA-kontakten) har også deltatt som observatør i prosessen.

 

Prosjektgruppa har hatt 5 møter i perioden.  Utkastet til seniorpolitisk plan er et enighetsforslag.  Utkastet ble klar for overlevering til rådmann den 23.05.06.

Rådmannen har den 26.05.06 sendt forslaget ut til høring til politiske partier og aktuelle fagorganisasjoner.

 

VURDERING:

Intensjonene i planen krever en aktiv ledelse som til enhver tid må ha oversikt over sine ansattes ”seniorplaner”  etter fylte 55 år.  Da starter den første milepælsamtalen.

I verktøykassen er det videre økonomiske ordninger som krever årlige bevilgninger i budsjettet.

Selv om kostnadene til AFP er merkbart og størst for ansatte tilknyttet Storebrand-ordningen, vil det oppleves galt og urettferdig dersom de seniorpolitiske tiltakene ikke skal gjelde ansatte i KLP- og/eller SPK-ordningen.  I planen forutsettes derfor at samtlige ansatte i gruppen 62-67 er innbefattet i ordningen.  I og med at AFP-ordningen er en rettighet som den ansatte selv kan benytte seg av, og arbeidsgiver ikke har myndighet til å bestemme dette, vil ”forebygging” gjennom tiltakene i seniorpolitisk plan redusere kommunens og også samfunnets kostnader.

 

For 2006 er det bevilget kr. 100.000,- til ordningen.

Dersom planen blir vedtatt med virkning fra 01.07.06, vil ordningene tre i kraft hvor de samlede kostnader blir halvparten for 2006.  I skrivende stund er det ikke regnet ut hvilke faktiske utgifter kommunen må ut med for 2006.  Et anslag kan derimot lages ved å ta utgangspunkt i antall personer i plantabellen side 6 og se disse i sammenheng med tiltakene i planens tiltaksdel.  Det fremkommer ikke i tabellen om de ansatte har heltidsstillinger og det er ikke spesifisert nårtid på året de fyller år.  Det er også uavklart hvilke tiltak den enkelte ansatte og kommunen velger å benytte seg av.  Dette får i tilfelle betydning for kostnadene i regnskapsåret 2006.  Det ligger imidlertid  en forutsetning i planen at tiltakene følges opp med tilstrekkelig budsjett, også event. tilleggsbevilgning for 2006.     

 

Planforslaget er nå ute til høring.  Rådmannen vil event. fremme innstilling som fremlegges direkte i møtet.

 

RÅDMANNENS INNSTILLING:

Innstillingen vil bli fremlagt i møtet etter at event. merknader er innkommet.