Asle Tuevold mfl NORGE skrå
Asle Tuevold (i midten). Foto: Privat.

Flukt fra tyskernes tvangsarbeid

Etter den tyske invasjonen av Norge 9. april 1940 flyktet mer enn 50.000 nordmenn til Sverige. Asle Johannes Isaksen (f. 1918) fra Rasteby i Storfjord var en av dem som valgte å ta den risikable flukten over grensa.

Åpne filmen her.

Åsmund Dalheim
Åsmund Dalheim

Høsten 1944: Flukten til Sverige

Åsmund Dalheim (f. 1935) fra Elvevoll i Storfjord var ni år da han sammen familien flyktet til Sverige via Signaldalen. Dette foredraget holdt han under seminaret "Krig og evakuering på Nordkalotten" som blei arrangert på Kilpisjärvi 23. - 25. september 1994.

Se opptaket her.

Hans I Hansen
Hans I Hansen

Tiden i Sverige fra 1943 til hjemkomsten mai 1945

Hans I Hansen (1918 - 1997) fra Melen i Storfjord var en av dem som flyktet til Sverige under krigen. Der blei han etter hvert utnevnt til sersjant i reservepolitistyrkene. Dette foredraget holdt han under seminaret "Krig og evakuering på Nordkalotten" som blei arrangert på Kilpisjärvi 23. - 25. september 1994.

Se opptaket her.

Tormod Fossen
Tormod Fossen. Foto: Tore Figenschau

Flukt til Sverige

Tormod Fossen er født og oppvokst i Signaldalen (1927) i Storfjord, men bor nå i Telemark. Her forteller han om hvordan han og en nabo flykta fra Signaldalen til Sverige i august 1944.

Åpne filmen her.

nils engstad m.fl
Nils Engstad (til venstre).

Fred på jorden! - utdrag fra en flyktnings dagbok fra krigen

Nils Engstad fra Oteren i Storfjord var flyktning i Sverige under 2. verdenskrig. Han og flere andre storfjordinger var en del av det norske Reservepolitiet. Nils skrev dagbok fra tida som flyktning. Dette utdraget gir et innblikk i hvordan maidagene i 1945 fortonte seg.

Les utdraget her.