Det har vært opptil 20 personer innlagt på UNN, der en eldre person med flere underliggende tilstander døde i går. De siste to dagene har det vært redusert antall innlagte, men dette vil nok variere i dagene og ukene fremover. Det er både uvaksinerte (barn og unge i hovedsak) og vaksinerte. De vaksinerte er godt beskyttet, men det er 20-30% sjanse for å bli smittet selv om du er vaksinert.

 

I Storfjord har vi hatt kun enkelt-tilfeller med smitte de siste to månedene, og har i utgangspunktet vært skånet for mye smitte eller større hendelser. Det er vanskelig å forutse hvordan det vil bli frem mot jul, men vi må nok forvente noe mer smitte i samfunnet vårt enn tidligere. Så lenge man er vaksinert, er man godt beskyttet mot alvorlig sykdom. 

 

Nasjonalt vil det ikke bli gjort nye tiltak i dag, heller ikke i Storfjord. Det skal veldig mye til for at samfunnet skal stenges igjen, og alle må være forberedt på å måtte leve med korona rundt oss. Det er vel 83% av innbyggerne våre som har tatt 1.dose vaksine. Rundt 11% er under 12 år (og har ikke fått vaksine), slik at vi har rundt 6% som ikke har tatt første dose. Igjen, det er særdeles viktig at du tar vaksinen hvis du ikke har det, med dagens smittesituasjon er det stor sannsynlighet for å bli utsatt for smitte.

 

VIKTIGE SMITTERÅD (SOM FØR)

I tiden fremover er det viktig å holde god håndhygiene (sprite hender, vaske dem), unngå nysing og hoste på andre, og ikke minst: hvis du har hoste, feber eller halsvondt, hold deg hjemme! Ta hurtigtest hvis mistenkt smittet, og hvis positiv, ta kontakt med legekontoret for å avtale PCR test (prøve som sendes inn til UNN).

 

Hans-Olav Holtermann Eriksen

Kommuneoverlege Storfjord