RUSFAGLIG OPPFØLGING

Hva er rusfaglig oppfølging?

Rusfaglig oppfølging er kommunens frivillige oppfølgingstilbud til personer med rusproblematikk, samt deres pårørende. Den overordnede målsettingen for rusarbeidet er å tilrettelegge tiltak for deg med rusmiddelproblemer. Det rusfaglige arbeidet skjer ut fra dine personlige forutsetninger, ønsker og mål. Ruskonsulenten arbeider også inn mot barn og unge, men da primært i samarbeide med andre kommunale instanser eksempelvis skole, helsesøster eller barnevern.

Hva kan du bruke ruskonsulenten til?

Når du får rusfaglig oppfølging er ruskonsulenten din samarbeidspartner. Sammen kan vi se på hva som skal til for at livet ditt i større grad blir slik du ønsker. Rusfaglig oppfølging er ressursorientert. Ruskonsulenten stiller opp for deg, men tar ikke fra deg ansvaret for ditt eget liv. Ruskonsulenten stiller med bistand til deg, for at livet ditt, skal kunne fungere best mulig for deg, og for at du i størst mulig grad skal mestre, de utfordringer som ligger fremfor deg. Dersom du har behov for mer omfattende hjelp enn det ruskonsulenten alene kan tilby, så er det også slik at et rusfaglig arbeide kan innbefatte et tett samarbeid med kommunens psykiske helsetilbud, med lege, NAV, eller andre, der du ønsker det. Ruskonsulenten vil gå sammen med deg på din vei mot rusfri deltakelse i samfunnets sosiale liv.

Hva innebærer et rusfaglig samarbeid?

Rusfaglig samarbeid innebærer dermed at du åpner livet ditt opp for ruskonsulenten, som vil bry seg om det meste, for at du skal få til det du ønsker. Ruskonsulenten benytter rusfaglig vel anerkjente og standardiserte kartleggings verktøy med henblikk på både veiledning og dialog for bedre å kunne forstå deg og hjelpe deg i forhold til din problematikk. Rusfaglig oppfølging kan skje med både eksterne eller interne samarbeidspartnere der du og ruskonsulenten sammen finner at det er tilrådelig. Dersom du er i kontakt med flere kommunale tjenester, og det er et ønske fra din side, kan Storfjord kommune tilby individuell plan, være behjelpelig med koordinator, eller med opprettelse av en ansvarsgruppe rundt deg. Den rusfaglige oppfølging er vedtaksbasert. Det vil si at oppfølgingen er tidsavgrenset, at prosessen er planlagt og at målsettinger du har ses i sammenheng med de virkemidler vi finner fram til.

Hva kan ruskonsulenten tilby pårørende?

Rusfaglig oppfølging innebærer at familien, der det er aktuelt, anses som sentral i ditt arbeid med å endre ditt liv. Ruskonsulenten ønsker derfor å være tilgjenglige for pårørende som ønsker samtaler, eller veiledning der det er naturlig. I tilfeller der familien eller de pårørende sliter i så stor grad at rusfaglig oppfølging ikke strekker til, vil ruskonsulenten være behjelpelig med å formidle/gå sammen med deg til rette instans dersom det er ønskelig. Det kan for eksempel være i tilfeller der familien selv kan ha ønske om/behov for psykisk helsehjelp, eller annen hjelp. Samarbeid med familie skjer etter avtale med, og i forståelse med deg.

Hvordan komme i kontakt?

Rusfaglig oppfølging er et åpent tilbud hvor den enkelte kan henvende seg direkte til tjenesten. Du kan benytte kommunens skjema for Egensøknad for helse- og omsorgstjenester. Rusfaglig oppfølging kan du også få etter henvisning fra lege, eller NAV, før institusjonsopphold, under eller etter institusjonsopphold. Ruskonsulenten er primært tilgjengelig alle hverdager fra kl. 08.00 til 15.45 i vinterhalvåret, og fra 08.00 til 14.45 i sommerhalvåret. Dersom du ikke finner meg på kontoret eller ved personlig oppmøte, så når du meg pr. tlf eller sender en skriftlig henvendelse. Jeg vil da ta kontakt straks jeg har anledning. Du kan også sende meg en tekstmelding, så vil jeg ta kontakt straks jeg har anledning.

Hvor kan du treffe ruskonsulenten?

Enten du er bekymret pårørende, eller selv har rusmiddelproblemer kan vi møtes på kontoret, avtale hjemmebesøk eller treffes et annet sted hvis ønskelig. Ruskonsulenten er mobil og kan komme dit du føler deg trygg, eller vi kan sammen dra dit du er trygg. Om nødvendig møter vi andre hjelpere du har og etablerer samarbeid med eksterne samarbeidspartnere der du er ønsker det. Vi kan arbeider på individnivå men har også frivillige gruppetiltak. Du finner meg over NAVs kontorer i annen etasje av Rådhuset på Hatteng . Telefon nr til Ruskonsulenten er 982 89 166

OPPFØLGING PSYKISK HELSE

Tjenesten er et kommunalt "lavterskel tilbud" og gir hjelp til personer med psykiske vansker eller lidelser og deres pårørende.

Eksempler på dette kan være:

  • Individuelle kontorsamtaler eller samtaler i hjemmet
  • Støttesamtaler
  • Kognitiv terapi i forhold til milde/moderate psykiske plager
  • Personer som har hatt eller har samarbeid med spesialisthelsetjenesten og som trenger oppfølging når de kommer hjem
  • Koordinering av ulike tjenestetilbud, samt oppfølging av personer med psykiske problemer over tid
  • Hjelp til å finne sosiale aktiviteter
  • Råd og veiledning til deg eller dine pårørende
  • Hjelper til å utarbeide individuell plan i forhold til de som har behov for koordinerte tjenester
  • Hjelp til administrering av medikamenter
  • Gruppebaserte aktiviteter

Målgruppe:

  • Personer som bor/oppholder seg i Storfjord kommune og som har psykiske vansker eller lidelser
  • Pårørende/nettverk
  • Samarbeidende instanser (f.eks. fastlege, NAV, osv.)

Hvordan komme i kontakt med oss:

  • Henvisning fra din fastlege
  • Henvisning fra spesialisthelsetjenesten - poliklinikker og/eller sengeavdelinger
  • Vi er i tillegg åpen for at personer kan ta direkte kontakt med oss, enten pr. tlf. eller ved personlig oppmøte
  • I tilfelle en annen tar kontakt på vegne av deg, må vedkommende ha fullmakt fra deg

Hvor finner du oss:

Vi holder til på Storfjord rådhus på Hatteng. Inngang ved NAV kontoret, i 2. etasje.

Telefonnr til oss:

Spesialsykepleier i psykiatri, tlf 772 12 859 / 982 89 141

Spesialsykepleier i psykiatri/fagansvarlig, 772 12 868 / 982 89 145

 

Psykososialt arbeid barn og unge.

Helsestasjonen har ansvar for barn og unge inntil 18 år som har behov for bistand i forhold til utfordringer innen rus og psykisk helse.  Psykisk helse og rusomsorgen er samarbeidende kontakter.

Helsestasjonen har telefonnr. 77 21 29 10 / 77 21 29 11 / 982 89 134 / 982 89 139. Kontorsted er på helsehuset på Oteren.