MØTEINNKALLING
Utvalg: |
Kommunestyret |
|
Møtested: |
Otertun |
|
Møtedato: |
24.05.2007 |
Tid: 1700 |
Eventuelt forfall meldes til tlf. 77 71 45 00.
Varamedlemmer møter etter nærmere avtale.
SAKSLISTE
Saksnr. |
Arkivsaksnr. |
|
|
|
Tittel |
|
0036/07 07/00512
IGANGSETTING AV UTREDNING AV
SMÅKRAFTVERKSTRATEGI I STORFJORD UTSETTELSE AV UTTALELSER OM SMÅKRAFTVERK I
KJELDALSELVA OG BERGSELV
0037/07 07/00523
SIGNALDALEN BREDBÅND - DELVIS FINANSIERING
GJENNOM TILBAKEFØRING AV MERVERDIAVGIFTSKOMPENSASJON TIL PROSJEKTET
Møtet starter kl 17.00 med en kort innledning ved rådmannen etter at ordfører har åpnet møtet.
Deretter følgende innledere:
- Øystein Grundt, NVE sin småkraftsesjon.
Småkraft sett fra NVE sin side.
NVE sin miljøfaglige veileder for utarbeidelse av fylkesvise planer.
Kommunens styringsmuligheter når det gjelder småkraft.
Kommunalt behov for småkraftstrategi, med mer ?
- Planlegger/utreder Magnus Snøtun i Luster Energiverk.
Hvordan de har gjort det.
Kommunedelsplan for småkraftverk i Luster.
Erfaring med slik planlegging. Tidsaspekter og framdrift.
- Kraftlagsjef Erling Martinsen i Nord Troms Kraftlag AS.
Teknisk /økonomiske muligheter for småkraftverk.
Forholdet til netteier/stamnetteier (kapasitet og pris)
Erfaringer med erstatninger, forholdet til reindriftsnæringen.
Til slutt: Kommunestyret behandler sakene på sakslista.
Oteren, 16. mai 2007
Hanne Braathen (s) Wenche Haug Andersen
ordfører sekretær
IGANGSETTING AV
UTREDNING AV SMÅKRAFTVERKSTRATEGI I STORFJORD
UTSETTELSE AV
UTTALELSER OM SMÅKRAFTVERK I KJELDALSELVA OG BERGSELV
Saksbehandler: |
Wenche Haug Andersen |
Arkiv: |
S11 |
|
||
Arkivsaksnr.: |
07/00512 |
Gradering: |
|
|
||
Saksnr.: |
Utvalg |
Møtedato: |
||||
0036/07 Kommunestyret 24.05.2007
Vedlegg: 1: Offentlig høring av søknad om konsesjon for bygging av Kjeldalselva kraftverk
2: Bergselva
3:
Driftsstyresak 33/07 den 12.3.2007, forslag til uttalelse fra
for bygging av Kjeldalselva kraftverk. Forslaget må vedtas av kommunestyret for
å være endelig.
4: Notat fra rådmannen (mst 19.4.2007) om kommunens styringsverktøy i
forbindelse med utvikling av småkraftverk,
Ikke vedlagt: I: Rapport nr 19/2004 fra NVE: Beregning av potensial for små kraftverk i
Norge.
( Av rapporten er vedlagt oversikt over:
- Potensiale for små kraftverk i Sogn og Fjordane. (Luster er Norges største potensielle småkraftkommune.)
- Potensialet for små kraftverk i Troms. Her er Storfjord størst med
410 Gwh, med Tromsø kommune som nr 2
II: NVE: Miljøfaglige retningslinjer for utarbeidelse av fylkesvise planer for
små kraftverk, unntatt kap 2 sammendrag og side 39 (avbøtende tiltak)
III: Kommunedelplan for små kraftverk i Luster kommune, unntatt sidene 8-9
om valg av vurderingstema.
NVE har dessuten latt utarbeide veileder i planlegging, bygging og drift av små kraftverk (Veileder nr 2/2003), og dokumentasjon av biologisk mangfold ved bygging av små kraftverk (1 10 MW)
(Veileder nr 1/2004)
FAKTISKE OPPLYSNINGER:
Formannskapet drøftet i møte 13.6.2005 spørsmålet om utbygging av små kraftverk i Storfjord. Invitasjonen fra rådmannen var å igangsette et forprosjekt med mulig organisering av lokale fallrettighetseiere. Dette sluttet formannskapet seg da til. Av flere grunner, fremst kapasitetsbegrensinger hos rådmannen, ble det etter hvert stillstand i dette arbeidet.
Rådmannen nevnte minst to begrunnelser for at kommunen skulle interessere seg for småkraftverk. For det første ville kommunen kunne skaffe seg økt inntektsgrunnlag gjennom etablering av småkraftverk gjennom eiendomsskatt. Dersom kommunen i tillegg gikk inn på eiersiden, ville det kunne gi eieravkastninger.
Kommunen har nå formelt to småkraftskonsesjoner til behandling med frist til 20.5/25.5.2007, og må regne med å få i hvert fall fire til i løpet av ganske kort tid. Med det potensialet som er i vår kommune, vil det kunne bli et større antall små kraftverk.
Det er lagt til fylkeskommunen å ha ansvaret for å la utarbeide fylkesvise planer for små kraftverk. Det er ikke igangsatt noe slikt arbeid i Troms. Rådmannen har tatt opp spørsmålet om spleiselag mellom kommunen og fylkeskommunen for å få dette gjennomført.
Alternative måter å behandle
konsesjonssøknader om småkraft på
Formelt har kommunen flere muligheter å behandle slike konsesjonssøknader på. Kommunen kan gjennomføre en konkret behandling for hver enkelt formelt i form av en uttalelse fra kommunen etter vannressurslovens § 8 (og eventuelt energiloven når det gjelder høyspentledninger), basert på konkrete faglige innspill. Vedlagt konsesjonssøknadene skal bl a foreligge konsekvenser for biologisk mangfold. I dette første tilfelle er kommunen kun en høringsinstans. Det er NVE som gis konsesjon, og eventuelt vilkår.
Driftsstyresak 33/07 illustrerer denne formen for kommunal behandling.
En annen mulighet er at kommunen krever reguleringsplan for det aktuelle tiltaket. I så fall er kommunen reguleringsmyndighet, og har for så vidt styring på det aktuelle tiltaket gjennom dette verktøyet.
En tredje mulighet er at kommunen krever at tiltaket skal vurderes i forhold til en kommunedelplan for småkraftverk. Det er mulig at kommunen også etter dette må gå veien om kravet til reguleringsplan for tiltaket.
Noen vurderingstema i forbindelse med
småkraftverk
I det oppkopierte vedlegget til NVE sin veileder og den oppkopierte delen av kommunedelplanen for Luster, er det omtalt hvilke tematiske forhold som kan være aktuelle å vurdere i forbindelse med konsesjonsbehandling av småkraftverk, eventuelt å tas inn i en kommunedelplan.
Spesielt for Storfjord er at mange av småelvene som nå er aktuelle for kraftutbygging, er snøsmeltingselver/flomelver og breelver. Begge typer vil gi kraft på den tida av året da prisen er lav, og ferdselen i utmarka kanskje er stor. Spesielt for breelvene er den diskusjon som nå har tatt seg kraftig opp i tilknytning til at isbreene smelter. Dette vil jo på sikt svekke det økonomiske grunnlaget for småkraftverkene, og kanskje gjøre kraftgatene tomme. Hvem skal ha ansvaret for å rydde opp da?
Skal kommunens ambisjoner ligge på uttalelsesnivået etter vannressursloven, eller skal kommune opptre som plan- og reguleringsmyndighet og som forvaltermyndighet?
Skal kommunen ha ambisjoner om å gå inn som aktiv eier, og derved ta en del av den økonomiske kaka til disposisjon for fellesskapet?
Rådmannen ser i det hele mange forhold som bør utredes og vurderes.
Det legges i det åpne temamøtet den 24.5 opp til at eksterne fagpersoner skal kunne informere bredt om aktuelle problemstillinger i forbindelse med småkraftverk på den åpne delen av temamøtet. Kommunestyret settes formelt etter at den åpne informasjonsdelen/drøftingsdelen er over for å behandle de saker som står oppført på sakskartet.
Seksjonssjef på småkraftverk i NVE i Oslo, Øistein Grundt, vil orientere om småkraftverksutviklingen sett fra NVE sin side. Han er også bedt om å si noe om kommunens styringsmuligheter når det gjelder småkraftverk, og behovet for en kommunal strategi på småkraft.
Luster kommune har i samarbeid med Luster Energiverk og Luster Sparebank etablert et samarbeid om å utvikle småkraftverk i Luster kommune. Utreder Magnus Småtun derfra vil orientere om hva de har gjort, hvordan de har gjort det og hvordan de tenker. Luster har for øvrig allerede en produksjon på om lag 3000 Gwh, og er en av de store kraftkommuner i Norge.
Kraftlagsjef Erling Martinsen fra Nord Troms Kraftlag vil orientere om teknisk/økonomiske muligheter for småkraftverk i vårt distrikt, om forhold til netteier og stamnetteier (kapasitet og pris), samt erfaringer med erstatninger og forholdet til reindriftsnæringen.
Utredning av en småkraftstrategi?
Dersom kommunestyret i forbindelse med behandlingen kommer til at det skal igangsettes et utredningsarbeid, må det bevilges midler til dette, og det må etableres en styringsgruppe.
Rådmannen vil i så fall foreslå at formannskapet, evt med representanter fra driftsstyret (planutvalgfunksjonen), utpekes som styringsgruppe.
Det må kjøpes inn ekstern kompetanse for å gjennomføre utredningsarbeidet, og rådmannen antar at det i så fall kan skje et utredningsarbeid til full kommunedelplan etter plan og bygningsloven fram til sommeren 2008.
Det vil da antakelig være riktig at kommunestyret utsetter behandlingen av de to innkomne konsesjoner og de som senere vil komme til slik endelig småkraftplan foreligger.
NVE har på spørsmål fra rådmannen svart bekreftende på at de aktuelle konsesjonssøknader i så fall vil bli stilt i bero. Det betinger at kommunen vedtar å utsette behandlingen og gjennomfører en slik utredning innen rimelig tid.
VURDERING:
Rådmannen mener at det vil være riktig å foreta en vurdering av hvilke ambisjoner kommunen skal ha når det gjelder småkraftverksetablering i Storfjord. Ovenfor har rådmannen pekt på noen aktuelle forhold som bør avklares.
Disse vil være så viktige at rådmannen vanskelig ser at kommunen ikke tar stilling til disse på et mest mulig fritt og prinsippielt grunnlag.
Rådmannen vurderer det slik at det vil være vanskelig å la noen konsesjonssøknader nå passere uten slike vurderinger ut fra likhetsprinsipp. Det betyr at søknadene må underordne seg en helhetlig og planmessig vurdering fra kommunens side.
Et alternativ om å la disse slippe gjennom nå, vil, av de samme likhetshensyn, tilsi at kommunen vanskelig kan gjøre annet enn å behandle konsesjonsøknadene ut fra et lavt ambisjonsnivå, og da konkret etter hvert som de kommer inn.
RÅDMANNENS
INNSTILLING:
1: Storfjord kommunestyre vedtar å igangsette arbeidet med å utarbeide en kommunedelplan
for småkraftverk etter plan- og bygningslovens regler.
Formannskapet supplert med noen fra driftsstyret utpekes som styringsgruppe og får ansvaret for å følge opp arbeidet.
2: Det bevilges inntil kr 400 000 til planarbeidet, som kunngjøres utlyst. Midlene dekkes ved
salg av TIRB- aksjer. Det søkes fylkeskommunen om spleiselag.
3: Konsesjonssøknader på småkraftverk i Kjeldalselva og Bergselva stilles i bero inntil
småkraftverksplan er endelig vedtatt. Det gjelder også senere innkomne
konsesjonssøknader.
SIGNALDALEN BREDBÅND
- DELVIS FINANSIERING GJENNOM TILBAKEFØRING
AV
MERVERDIAVGIFTSKOMPENSASJON TIL PROSJEKTET
Saksbehandler: |
Magne Wilhelmsen |
Arkiv: |
|
|
||
Arkivsaksnr.: |
07/00523 |
Gradering: |
|
|
||
Saksnr.: |
Utvalg |
Møtedato: |
||||
0037/07 Kommunestyret 24.05.2007
Vedlegg: Ingen.
Ettersendes.
FAKTISKE OPPLYSNINGER:
Storfjord kommunestyre vedtok i desember 2003 at kommunen skulle satse på utbygging av
bredbånd i Storfjord. Storfjord formannskap søkte 30.8.2006
om Høykom midler på i alt kr 1 410 000,- til utbygging av
bredbåndsnett basert på fiber i Signaldalen og fikk tilslag på midlene
25.09.2006. Totalramme for prosjektet beløp seg til kr 3 525 000,-
hvorav
Basert på kommunestyrets prinsippvedtak fra 2003, samt på det lokale bidrag som vil kreves i forbindelse med en utbygging av bredbånd til Signaldalen, vil rådmannen anbefale at kommunen øker sitt engasjement utover det som tidligere har vært bevilget til nå til Signaldalen i form av tilbakeføring av momskompensasjon i prosjektet. Bredbånd vil være av avgjørende betydning for den framtidige bosetting i denne dalen.
Befolkningen i Signaldalen har gjennomført folkemøter og er
svært innstillt på å få gjennomført prosjektet med stor andel egeninnsats i
forbindelse med graving og nedleggelse av rør på ca
Fra 1.1.2004 har kommunene hatt en kompensasjonsordning
knyttet til merverdiavgift som betyr at dersom en kommune kjøper varer og
tjenester fra merverdiavgiftsregistrerte næringsdrivende, vil kommunen få
refundert den merverdiavgift som følger av kjøpet. Kompensasjonen ytes bare for
anskaffelser til bruk i den kompensasjonsberettigede virksomheten, det vil si
kommunen må eie anskaffelsen/prosjektet.
VURDERING:
Basert på en betydelig høyere kostnad for prosjektet enn
tidligere antatt, vil det være rimelig at
RÅDMANNENS
INNSTILLING:
A. Storfjord kommunestyret vedtar at momskompensasjonen på 25 % som oppnås på eksterne leverandørers leveranser tilbakeføres som delfinansiering av prosjektet, forutsatt at kommunens årsregnskap for 2007 går med overskudd nok til å dekke delfinansieringen. Momskompensasjonens sluttbeløp avhenger av ferdig prosjektregnskap og total utfakturering fra eksterne leverandører.
Finansieringen foreslås ført på følgende måte: Kontostreng: 0 120 120 9700 401 (Kredit), 1 911 880 5700 (Debet).
B. Rådmannen gis fullmakt på vegne av