HØRINGSUTKAST
INNLEDNING
Oppvekst og kulturetaten, Storfjord kommune, er satt sammen av ulike tjenester: barnehage, grunnskole, voksenopplæring, kulturskole, kultur med ungdomsklubbene og bibliotek. Etaten samordner sine tjenester på ulike vis, både på administrativt og faglig plan. I denne planen er det den faglige og utviklingsorientere delen som behandles.
Sektorplan for Oppvekst og kultur er en overordna, helhetlig plan der føringer fra bl. a politisk nivå lokalt er innarbeidet. Planen har en varighet på fire år og skal også ligge til grunn for prioriteringer i budsjettsammenheng og for en del av kompetansehevingstiltakene i tjenestene. Den skal rulleres og underveis-evalueres i april hvert år.
Barn er byggere av framtida og voksne bidrar til å danne det grunnlaget for oppvekst-vilkårene. Den gode oppveksten skal preges av at mennesker evner og viljer å se hvert enkelt barn. Barn og unge skal mestre mye og utfordringer kan dukke opp i mange sammenhenger. Læring skjer på mange måter og på mange arenaer og det offentlige skal bygge gode relasjoner til både foreldre og andre samarbeidsparter.
Livskvalitet kan for mange bety et mangfoldig kulturtilbud, varierte natur- og friluftstilbud, idrett for små og store, musikk, kunst osv. For andre vil det i noen faser av livet være viktig å ha mulighet for ta utdanning.
Planen skal være retningsgivende for de enkelte avdelingers virksomhetsplaner og vedtas politisk.
INNHOLD
Sidatall kommer i endelig høringsdokument
Innledning
Oppvekst og kulturetaten
Organisasjonskart Oppvekst og kulturetaten
Kort presentasjon av de ulike tjenester og avdelinger
Delplan av kommuneplan
Den gode oppveksten
Flerkulturelt lokalsamfunn – historisk og i samtid
Barn og unge som ressurs
Barn og unges rettigheter
Likestilling mellom kjønnene
Barn med særskilte behov
Planprosess
Kommunestyrevedtak – kriterier for kvalitet i Storfjordskolen
Kommunestyrevedtak – flerspråklighet
Styre for Oppvekst og kultur – verdier i sammenheng
Brukerundersøkelser
Barn og unges medvirkning
Deltakelse lag og foreninger
Deltakelse ansatte og personale
Varighet
Tjenesteplaner for Oppvekst og kulturetaten
Fellesdel tjenesteplan for Oppvekst og kulturetaten
Tjenesteplan for grunnskolene
Tjenesteplan for barnehagene
Tjenesteplan for kulturskolen
Tjenesteplan for kultur med ungdomsklubbene
Tjenesteplan for bibliotektjenesten – regional og kommunal plan kommer h.07
Tjenesteplan for voksenopplæringa – eget dokument som vedlegg
Tverretatlig og tverrfaglig samarbeid
Barnenettverket
Basegrupper
Interkommunalt, regionalt og Nordkalottsamarbeid
Kort presentasjon av de ulike tjenester og avdelinger
Voksenopplæringa
Voksenopplæringa gir tilbud om grunnskole for voksne, Norsk med samfunnskunnskap for innvandrere og spesialundervisning for voksne. Det daglige ansvaret for drift av aktivitetene i Voksenopplæringa er underlagt Elvevoll Oppvekstsenter
Folkebiblioteket
Folkebiblioteket er nå lokalisert på Hatteng skole, med filial på Skibotn Samfunnshus. Et nytt og tidsriktig studiebibliotek er vedtatt tatt med i utbygginga av kommunehuset og i løpet av 2008, ser vi for oss flytting fra Hatteng skole til kommunehuset. Sammen med Fylkesbiblioteket er vi i gang med en utredning om kombinasjonsbibliotek i Storfjord kommune.
Kulturskolen
Kulturskolen er lokalisert på gamle Lyngenfjord Hotell, 2 etasje. Lokalene der er fysisk sett i svært dårlig forfatning. Kulturskolen gir tilbud innafor instrumentalundervisning, kor, band og maling. Kulturskolen gir tilbud til ca. 90 elever.
Furuslottet (Skibotn) barnehage
Furuslottet barnehage er en kommunal barnehage lokalisert i sentrum av Skibotn og er organisert i to avdelinger. Barnehagen er godkjent på nytt i 2007 pga nødvendigheten av nye plasser og bedre arealutnyttelse.
Oteren barnehage
Oteren barnehage er en kommunal barnehage lokalisert på Oteren og har sitt hovedopptaksområde i indre del av kommunen, Hatteng, Signaldalen og Kitdalen, Oteren og deler av Vestersida. Barnehagen er organisert i to avdelinger.
Elvevoll Oppvekstsenter
Elvevoll Oppvekstsenter gir tilbud i barnehage, SFO og barneskole til alle barn fra 1-13 år på Vestersida. Oppvekstsenteret har delt ledelsesfunksjonen på tre lærere.
Hatteng skole
Kombinert fulldelt skole grunnskole 1-10 for indre del av kommunen. Det er 163 elever på skolen, 114 på barnetrinnet og 53 elever på u-trinnet. SFO har 36 barn.
Skibotn skole
er en kombinert fådelt grunnskole 1-10 skole for Skibotn-området. Det er 86 elever på skolen, 67 elever på barnetrinnet og 18 på u-trinnet. SFO har 15 barn.
Kultur
Kulturavdelinga består av kulturkonsulent, ungdomsklubbene på Hatteng og Skibotn og bassengtilbud på Hatteng. Kultur favner om mange og ulike funksjoner og jobber utadrettet i forhold til lag, foreninger og eksterne institusjoner. Barne - og ungdomstiltak ligger innafor kulturkontorets oppgaver. Kulturkontoret ivaretar også samarbeidet over kommunegrenser og over til Tornedalen.
Administrasjon Oppvekst og kultur
Består av Oppvekst og kultursjef i hel stilling.
Delplan av kommuneplan
Den gode oppveksten
Oppvekst i Storfjord skal tufte på trygghet og utviklingsmuligheter for den enkelte i fellesskap med andre. Barn og unge skal bli sett og hørt. Barn og unge er en viktig del av kommunens fundament for framtidas Storfjord. Trygge og forutsigbare voksne skal støtte opp om en trygg oppvekst og et godt liv.
Flerkulturelt lokalsamfunn – historisk og i samtid
Barn og unge i Storfjord skal anerkjenne hverandre på tvers av kulturskiller i historisk tid og i samtid. En livskraftig kultur skal bære preg av å anerkjenne og ha gode kunnskaper om sin egen kommune både historisk og i samtid. Voksne skal være gode forbilder, der inkludering og respekt skal prege samhandlinga.
Barn og unge som ressurs
Barn og unge sitter inne med kunnskap de voksne ikke har og de har den absolutte førstehåndskunnskap om hvordan det e r å vokse opp i Storfjord. Den kunnskapen de besitter må etterspørres i alle sammenhenger der dette har relevans i beslutningssammenheng.
Barn og unges rettigheter
FN sin barnekonvensjon lovfester mange rettigheter for barn og den er gjeldende i Norge.
Likestilling mellom kjønnene
Det skal være et selvsagt prinsipp at det er likestilling mellom kjønnene og at dette praktiseres aktivt bl.a i barnehager og skoler.
Barn med særskilte behov
Barn med særskilte behov skal få tilrettelagt tilbud innafor de områder som behovene tilsier. Utstrakt samarbeid og samordning mellom ulike tjenesteytere og foreldre/foreldsatte skal være grunnpilaren i satsninga.
PLANPROSESS
Flg. prosesser danner grunnlaget for sektorplan for Oppvekst og kulturetaten
1.2 BRUKERUNDERSØKELSE
Det er gjennomført brukerundersøkelser januar 2007 for alle avdelinger. Brukerundersøkelsen er utviklet av avdelingslederne i etaten. Det ble utviklet et spørreskjema som ble lagt ut på Storfjord kommune sin hjemmeside, samt sendt ut til alle hjem i skoler og barnehager. Spørreskjemaet var slik utviklet at alle bruker kunne benytte samme skjema og fylle inn det de ønsket for hver avdeling eller institusjon. Vi fikk inn i alt 85 svarkjemaer.
Spørreskjemaet inneholdt både en kvantitativ og en kvalitativ del. Denne er i ettertid oppsummert og presentert bl.a. i Styre for Oppvekst og kultur vår 2007. Ut i fra svarene skal alle avdelinger sende en oppfølgingsplan til Oppvekst og kulturetaten på utfordringer de kan gjøre noe med enkeltvis på sitt arbeidssted.
1.3 POLITISKE FØRINGER
Sektorplan, delutredninger, har vært oppe til politisk behandling i Styre for Oppvekst og kultur i alt tre ganger. Sluttbehandling og vedtak i august 2007.
1.4 DELTAKELSE BARN OG UNGE
Jfr. Rundskriv Q-27/2006
Elever i grunnskole og kulturskole og barn i barnehage har gjennom ”Framtidsverksted” vært delaktige i å tenke lange tanker om sitt framtids- Storfjord. Bidrag er kommet inn i varierende grad, men de som er kommet inn viser at barn og unge har mange tanker om hvordan de vil at Storfjord skal utvikle seg inn i framtida. Disse betraktningene er videreført i planene
1.5 DELTAKELSE LAG OG FORENINGER
Det har vært gjennomført temadag i kommunestyret 28. februar 2007, ”Det frivillige Storfjord” der 18 lag/foreninger møtte til tankesmie om hvordan de kan være med å bidra til et godt kommunesamfunn og hvordan dette kan skje i et konstruktivt samarbeid med Storfjord kommune.
DELTAKELSE ANSATTE OG PERSONALE
Personalet har bidratt gjennom avholdte personalmøter på eget arbeidssted. Planen sendes ut på høring til arbeidssteder, råd og utvalg samt fagforeninger, før politisk behandling i SOK
VARIGHET
Sektorplandokumentet har en varighet på 4 år fra høst 2007- vår 2010. Rulleres og korrigeres årlig i april hver år. Neste gang i april 2008 i god tid før nytt skole og budsjettår.
Sektorplandokumentet har en varighet på 4 år fra høst 2007- vår 2010. Rulleres og korrigeres årlig i april hver år. Neste gang i april 2008 i god tid før nytt skole og budsjettår.
- Overordna visjon for Storfjord kommune – kommuneplanen
Sak 43 /06 – 21.juni 2006
”Kommunestyret vedtar at det igangsettes et arbeid med å rullere kommuneplanens generelle tekstdel slik det går fram av rådmannens innstilling. Det avsettes midler til arbeidet i samsvar med forslag til budsjettregulering.”
… kommer …
2 OVERORDNA LOKALE POLITISKE FØRINGER
2.1 Kommunestyrevedtak – sak 31/06 - Skoleutvikling og Kunnskapsløftet
- Kommunestyret ber om at innspillene fra gruppesamtalene 5.april 2006 tas med i det videre arbeidet med kommuneplan for Storfjord kommune.
- Skolene bes innarbeide flg. kriterier i uprioritert rekkefølge som en del av skolenes planer og kvalitetsutviklingssystem
1. tilpasset opplæring
2. basiskunnskaper skal prioriteres og kunne dokumenteres
3. trygghet i skolehverdagen
4. kompetente og kvalifiserte lærere
5. det skal legges vekt på orden og disiplin
- Rektorene møter en gang pr. år i kommunestyret, fortrinnsvis i mai og orienterer om status ved skolene.
- Storfjord kommunestyre ber om at Oppvekstetaten bidrar til å legge til rette for utarbeidelse av en oppvekst – og opplæringsplan for kommunen som knytter barnehage – grunnskole – videregående opplæring tettere sammen.
- Storfjord kommunestyre ber om at grunnskolen gjennom sin opplæring bla i det nye faget Programfag til valg, vektlegger å bidra til at Storfjordelevene får mest mulig kunnskap om det lokale arbeidsliv og de muligheter for utvikling som finnes i Storfjord kommune.
Kommunestyrevedtak sak 28/07 - Flerspråklighet
- Storfjord kommune erklærer at vi har tre likeverdig språk og kulturer (samisk, finsk/kvensk og norsk).
Storfjord kommune ønsker å arbeide for at dette lar seg gjennomføre i praksis.
Det er ikke lagt til rette for dette fra statlig hold pr i dag.
Derfor ønsker Storfjord kommune (ved hjelp av Troms fylkeskommune) å søke
sentrale myndigheter om å finne fram til en løsning som er tilpasset Storfjord med tre
likeverdige kulturer/språk.
2. Vedtaket i sak 16/06 om å avholde folkeavstemming oppheves.
Storfjord kommune ønsker at satsingen på flerspråklighet skal være et tilbud til de av innbyggerne som ønsker det. Et tilbud til minoritetsgrupper egner seg ikke for folkeavstemming.
2.2 Oppvekst og kulturetaten er politisk underlagt Styre for Oppvekst og kultur
Styre for Oppvekst og kultur – vedtak i sak 16/07
Verdigrunnlag for tjenesten defineres som: ”Verdier i sammenheng ” - prinsipper som skal ligge til grunn for utvikling og valg inn i framtida i Storfjord kommune.
- Storfjord kommune sin visjon og kommunemotto : Mangfold styrker!
Vi skal være en attraktiv kommune med et godt arbeidsmiljø, trivsel, trygghet og den samme muligheten for alle
- Visjon for Oppvekst og kulturetaten: ”Vi bryr oss”
Vi ønsker å fremme trivsel i Storfjord og vil gjøre det ved å gi et godt og mangfoldig tilbud til alle deler av kommunens befolkning. Møteplasser må skapes og støttes ved planlagt og konkret samarbeid på tvers av tilhørighet og ståsted i livet.
- Verdigrunnlag
”Storfjordkulturen” som bygger på ”de tre stammers kultur”, - den norske, samiske og kvenske/finske. God folkeskikk. Høflighet.
3.1 FELLESDEL TJENESTEPLAN OPPVEKST OG KULTURETATEN
Overføringsrutiner: Plan over samarbeidsrutiner ved overgang barnehage -grunnskole av 13.sept. 2006
UKM – samarbeid mellom kulturskole, kultur og grunnskoler
Den kulturelle skolesekken – samarbeid mellom kulturskolen og grunnskolene
HOVEDUTFORDRINGER FOR ETATEN SOM HELHET
Utnyttelse av ressursene slik at innsatsen treffer optimalt.
Kvalitetsindikatorer – hvordan vet vi det vi vet om kvalitet. Tror vi? Eller vet vi?
Å implementere historisk, språklig og kulturelt mangfold
HOVEDMÅLSETTINGER
Avdelingene i Oppvekst og kulturetaten skal samarbeide tettere.
Kunne dokumentere oppnådde resultater, der dette er mulig.
Tjenestene skal tenke helhetlig om Storfjord kommune sine utfordringer i et utviklingsperspektiv.
STRATEGI
Samarbeidsplan barnehage - skole - alle områder. Startet opp vår 2007
Dokumentasjon: Kontinuerlig kvalitetsfokus i hver avdeling på struktur - prosess og resultat.
Storfjorduka : Som en følge av at Storfjord kommune er erklært som en trespråklig kommune, historisk , språklig og kulturelt, ønsker vi å gjeninnføre Storfjord-uka på slutten av oktober hvert år. Hvert år skal ha sitt overordna tema. Koordinerings-, organiserings- og styringsfunksjon: avdelingslederne med undergrupper. Kunstens uke inngår i denne
Oppstart: høst 2008
Nettverk: Bygge gode møtearenaer der alle kan dra veksler på hverandres kompetanse slik at læring finner sted individuelt og for hver organisasjon
3.2 Tjenesteplan for grunnskolene
Grunnlagsdokumenter ( utvalg) for grunnskolene (inkl. SFO) i Storfjord
Opplæringsloven med forskrifter
Læreplan for grunnskolen: Kunnskapsløftet.
Stortingsmelding 16: …og ingen stod igjen…”
Veiledere og strategiplaner fra ulike departement for statlige prioriterte områder, herunder:
Gi rom for lesing
Program for digital kompetanse 2004-2008
Likeverdig utdanning i praksis 2004-2009 – om minoritetsspråklig læring
Et felles løft for realfagene – 2006 -2009
Se mulighetene og gjør noe med dem 2004-2008 – entreprenørskap
Språk åpner dører - 2005-2009 - om fremmedspråk
Kommunestyrevedtak: 31/2006 – Kvalitetskriterier for Storfjordskolene
A: Hovedutfordringer Storfjordskolene
Overgang barnehage - skole
Programfag til valg – nytt fag i grunnskolen fom høst 2008
Programfag til valg – nytt fag i grunnskolen fom høst 2008
Tilpassa opplæring og læringsstrategier
Ruste opp skolebygningene fysisk
Ruste opp skolebygningene fysisk
B: Hovedmålsettinger
Å får til en god implementering av Kunnskapsløftet – generell del, prinsipper for opplæringa og fagplaner.
Å sikre et trygt skolemiljø for alle
Å forbedre det fysiske miljø på skolene
Å sikre et trygt skolemiljø for alle
Å forbedre det fysiske miljø på skolene
C: Strategier for å nå målene
- Alle skolene har utformet pedagogisk plattform med tilhørende utviklingsmål for hver skole.
Intensivere og formalisere samarbeid barnehage -grunnskole høst 2007
- Det er i gang fysiske på - og ombygginger på alle skolene
- Parashytta skal bygges som leirskolehytte
- Rektorene rapporterer om status i Styre for Oppvekst og kultur og evt. i kommunestyret i juni hvert år. Rapporteringsmal ut i fra klarere rutiner og kvalitetskriterier utarbeides.
Faglig-pedagogiske utviklingsmål:
Elvevoll, herunder voksenopplæring
|
Hatteng
|
Skibotn
|
Fellesdel Storfjordskolene
|
Tilpasset opplæring - aldersblanding og individtilpassede arbeids og ukeplaner
|
Tilpasset opplæring
Nivåbaserte grupper på mellom og ungdomstrinn
|
Tilpasset opplæring
- fortsette utprøving aldersblanding i fådelt skole
|
Kommunestyrevedtak om kvalitetskriterier for Storfjordskolen - april 2006:
- Trygghet og trivsel
- Gode basiskunnskaper
- Tilpasset opplæring
- Kvalifiserte lærere
- Disiplin og orden
|
Vurdering
Dokumentasjon av basiskunnskaper
|
Trygghet i skolehverdagen
- små og store sin HMS
|
Trygghet i skolehverdagen
Trivsel og disiplin |
|
Trygghet i skolehverdagen.
System-metodikk der foreldre og helsesøster er viktige samarbeidsparter
|
Læringsstrategier
Lære å lære
|
Dokumentasjon av basiskunnskaper
|
|
Samarbeid skole-barnehage – helhet og god overgang faglig og sosialt
|
Gode basiskunnskaper
|
Trespråklighet
Inkludering og lokalt læreplanarbeid i hht Kunnskapsløftet og Storfjord kommunes plattform
|
|
3.2 Tjenesteplan for barnehagene
Grunnlagsdokumenter for barnehagene
Barnehageloven med forskrifter og Opplæringsloven
Rammeplan for barnehagene.
Kommunale vedtekter for de kommunale barnehagene, revidert 2006
Ulike temahefter for fagområder i Rammeplanen
Stortingsmelding 16: …og ingen stod igjen…”
A: Hovedutfordringer for de kommunale barnehagene
Overgang barnehage - skole
Fysiske rammer, bygning og utstyr
Fysiske rammer, bygning og utstyr
Kvalifisert og stabilt personale
Implementering av revidert og ny rammeplan for barnehagens oppgaver og innhold
Godt og konstruktivt foreldresamarbeid
B: Hovedmålsettinger
Å får til en god implementering av Rammeplanens oppgaver og innhold.
Å sikre et stimulerende utviklingsmiljø for barna
Å forbedre det fysiske miljøet i barnehagen
Videreutvikle samarbeidet med foreldrene.
Å sikre et stimulerende utviklingsmiljø for barna
Å forbedre det fysiske miljøet i barnehagen
Videreutvikle samarbeidet med foreldrene.
Full barnehagedekning
C: Strategier for å nå målene
Alle barnehagene i Storfjord, kommunale og private, deltar i samme språkstimuleringsprosjekt. Prosjektet varer ut barnehageåret 2007-2008.
De fysiske forhold og forbedringsbehov må komme fram i forarbeidet til budsjett for de enkelte år.
Ledige førskolelærerstillinger bestrebes besatt av kvalifisert personale.
De fysiske forhold og forbedringsbehov må komme fram i forarbeidet til budsjett for de enkelte år.
Ledige førskolelærerstillinger bestrebes besatt av kvalifisert personale.
Samarbeid barnehage -grunnskole er igangsatt og intensiveres høst 2007
Hver barnehage utarbeider årsplan for hvert år og skal sende inn denne til Oppvekstetaten.
Hver barnehage utarbeider årsplan for hvert år og skal sende inn denne til Oppvekstetaten.
Årsplanens innhold skal gjenspeile hovedmålsettingene for tjenesten
Kvalitetssirkel: struktur- prosess- resultat utformes i den enkelte barnehage og i samarbeid med de andre barnehagene
3.3 Tjenesteplan for kulturskolen
Grunnlagsdokumenter for kulturskolen i Storfjord
Lovgrunnlag: Opplæringsloven
Rammeplan for kulturskolen
Rammeplan for grunnskolen ”Kunnskapsløftet”
Stortingsmelding nr. 39: ”Ei blott til lyst”- om kunst og kultur i og i tilknytning til grunnskolen. Den kulturelle skolesekken
Strategiplan for kunst og kultur i opplæringen
Strategiplan for kunst og kultur i opplæringen
A: Hovedutfordringer
Kulturskolen som ressurssenter for hele kommunen
Fysiske lokaler i tilknytning til hver grunnskole
Synliggjøre det trespråklige fundament (historisk, språklig og kulturelt) i kommunen
Fysiske lokaler i tilknytning til hver grunnskole
Synliggjøre det trespråklige fundament (historisk, språklig og kulturelt) i kommunen
Brukerne ønsker flere tilbud
B: Hovedmålsettinger
Oppnå forståelse og konkret handling for kulturskolens fysiske rammer for aktivitetene.
Utvikle varierte tilbud
Utvikle varierte tilbud
Tre stammers møte skal gjenspeiles i kulturskolens aktivitetsplan og valg av stoff
C: Strategier for å nå målene
Utarbeide vedtekter for kulturskolen
Etablere gode samhandlingsrutiner med barnehager, grunnskoler, frivillige organisasjoner for å legge til rette for å bli et ressurssenter
Mer samarbeid kulturskole og ungdomsklubbene
Sette ”Den kulturelle spaserstokken” på dagsorden
Mer samarbeid kulturskole og ungdomsklubbene
Sette ”Den kulturelle spaserstokken” på dagsorden
UKM satsinga fortsetter
Kulturskolen regisserer ”Den kulturelle skolesekken” i kommunen
Kulturskolen regisserer ”Den kulturelle skolesekken” i kommunen
3.4 Tjenesteplan for kultur med ungdomsklubbene¨
Særlovsgrunnlag: Kulturminneloven
Kommunal plan for idrett og fysisk aktivitet
STRATEGIER FOR Å NÅ MÅLENE
· Revidering av ”Kommuneplan for idrett og fysisk aktivitet 2007-2010”
… her skal tekst komme…
- Tjenesteplan for bibliotektjenesten
Regional plan er under utarbeiding
Kombinasjonsbibliotek i Storfjord skal utredes
Lov om folkebibliotek
A: Hovedutfordringer
B: Hovedmålsettinger
C: Strategier
- Tjenesteplan for voksenopplæringa
Opplæringsloven, Lov om voksenopplæring, Introduksjonsloven
Eget plandokument vedtatt i kommunestyret i sak 20/06 – 5 april 2006
A: Hovedutfordringer
B: Hovedmålsettinger
C: Strategier
4. Tverretatlig og tverrfaglig samarbeid - beskrivelser
Barnenettverket:
Barnenettverket er etablert for å ivareta faglighet rundt samarbeid omkring barn i familier som er kommet i vanskelige livssituasjoner. Barnenettverket består av representant fra barnevernet, voksenpsykiatri, helsesøster, barnehage og grunnskole. Nettverket er formelt organisert, men er selvstyrende mht til aktivitet. Barnenettverket arrangerer en fagdag pr. år der tema varierer.
Basisgrupper:
Rundt barn med spesielle behov, etableres det basegrupper der sammensetningen av deltakere skal tilpasses barnets behov. Eks.: foreldre, lærer, rektor, PPT, BUP, helsesøster, barnevern
Samarbeid med barnevern:
Samarbeidet skjer rundt enkeltbarn. Barnevernsmedarbeidere skal jevnlig besøke skoler og barnehager i den hensikt å gi informasjon om tjenesten, meldeplikt, former for hjelpetiltak med mer
Samarbeid helsestasjonen:
Det er utarbeidet en egen samarbeidsplan over aktivitetene i samarbeidet mellom grunnskoler og helsesøstrene. Planen angir tema, tidspunkt, årstrinn med mer. Planen er tilgjengelig på skoler og på helsestasjonen.
Samarbeid videregående skole:
Grunnskolene øker tettheten i samarbeidet med VIGO. Det nye faget programfag til valg gjør at grunnskole og VIGO må ha felles planverk for overgang grunnskole - videregående opplæring
5. Interkommunalt, regionalt og Nordkalottsamarbeid
Samarbeid i Region Nord (Kvænangen, Nordreisa, Skjervøy, Kåfjord, Lyngen og Storfjord)
Grunnskoler: De seks kommunene har felles falgig samarbeid gjennom regionkontoret for grunnskoler og videregående skole, der det er ansatt en regionskontakt. Regionskontakten skal være limet mellom de seks kommunene og Fylkesmannen ved Oppvekst og utdanningsavdelinga og Troms Fylkeskommune. Kontorsted: Skjervøy
Barnehager: Det er gjenopprette fagligbarnehagenettverk med en representant fra hver kommune. Koordineringsansvaret går på omgang mellom kommunene.
Folkebibliotek:
Kultur:
Kulturskole: