HAVLANDET ressurs for samarbeid og utvikling i Tornedalen
Det er nå bare to måneder igjen til filmen Populærmusikk fra Vittula har sin verdenspremiere i Pajala og prosjektet Vittula i Tornedalen kulturmøte for tilvekst inviterer kommuner, kultur- og næringsliv til møte.
Som en del av oppkjøringa til Vittula-veckan blei det avholdt et seminar i Storfjord og Kåfjord 11. og 12. juni, der kultur- og næringsutøvere og andre interesserte fra de 14 Tornedalskommunene var invitert til å delta. Fikk du ikke med deg dette, kan du lese et kort sammendrag her.
Om lag 55 deltakere fra Norge, Sverige og Finland hadde funnet veien til Storfjord og Kåfjord for å delta på dette seminaret, det tredje i rekka av seminarer i Tornedalen i forbindelse med Vittula-prosjektet.
Hanne Braathen |
Levin Mikkelsen |
Musikkskolen |
Musikkskolen |
Den offisielle åpninga blei foretatt av ordfører Hanne Braathen fra Storfjord, og Levin Mikkelsen som representerte Kåfjord. De blei etterfulgt av et band fra Storfjord musikk- og kulturskole som imponerte med musikk fra et bredt spekter av sjangre.
Wilmar Johnsen
|
Næringskonsulent i Kåfjord, Wilmar Johnsen, sparka i gang foredragsrekka med et inspirerende foredrag der han utfordra seminardeltakerne ved å stille spørsmålet: Er vi egentlig klar over hvilke muligheter vi har? Vi har Ishavet like ved, men har knapt lagt til rette for at folk skal kunne komme til oss å bruke det. Og vi kjøper spon til undulaten vår fra Danmark, mens vår egen skog råtner på rot.
Erlend Rian |
Vittula-prosjektet har store visjoner for utviklinga av Tornedals-området. Store visjoner har også de som står bak Tromsøs OL-søknad, og Erlend Rian fra Tromsø 2014 hadde kommet til Skibotn for å fortelle om dette arbeidet. Han var opptatt av at dette vil gi ringvirkninger for hele Nordkalotten, og at det vil kunne være en pådriver for et bedre tverrgående kommunikasjonssystem i nordområdene. Sammen skal vi skape en grensesprengende idrettsfest, og gi verden et øyeblikk arktisk magi!
Thord og Hugo |
Sigmund Fossen |
Dora Odinsdatter |
Anita Lervoll |
Før neste foredragsholder fikk slippe til, fortalteprosjektleder Thord Rehnstedt og koordinator Hugo Rantatatalo om bakgrunnen for prosjektet Vittula i Tornedalen kulturmøte for tilvekst, prosjektets målsetting og hva som skal skje i Pajala i uke 39. Mer om dette kan leses på www.vittula.info . Som et levende eksempel på den grenseoverskridende kulturen i området, spilte Sigmund Fossen fra Norge vakkert på kantele fra Finland etterpå.
Deretter var turen kommet til Dora Odinsdatter fra Kåfjord, som var opptatt av samordning mellom flere private småaktører. På den måten stiller man sterkere, sa Odinsdatter, og kan markedsføre seg i fellesskap og med et felles program med ulike aktiviteter. Hun rådet også aktører på markedet til å sikte mot det særegne og unike. Turister ønsker ikke kopier av andres suksess, men vil ha noe nytt. Og vi har masse å tilby!
Til å avslutte dagen hadde arrangøren invitert Anita Lervoll fra Kåfjord, som viste sin film om Riddu Riddu, Større enn oss sjøl. Hun har satt fokus på hvorfor de frivillige på festivalen ofrer så mye av sin tid til dette arbeidet, og den rollen Riddu Riddu har i kampen for å finne den sjøsamiske identiteten.
Samisk sanggruppe |
Middag |
Fergetur |
Etter at den faglige delen var over fredag, gikk turen videre til Ankerlia i Kåfjord, der Thorleif Lyngstad tok seminardeltakerne med på ei historisk vandring i det gamle gruveområdet. Samisk sanggruppe sto for det musikalske innslaget, og utgjorde en fargerik kontrast til de steinete omgivelsene i Kåfjorddalen.
På menyen for kvelden sto middag på Skatvold grendehus, med kjekjøtt fra en lokal bonde. Dette var en ny smaksopplevelse for de fleste som satt til bords, som falt godt i smak!
Avslutninga på kvelden blei tatt på ferga Stallovarre, der musikk fra messingblåsere og toradere akkompagnerte naturopplevelsene.
Tornedalen felles varemerke?
Ole-Bjørn Fossbakk |
Paula Mikkola |
Lørdag fikk Ole-Bjørn Fossbakk, prosjektmedarbeider i Kåfjord, anledning til å trekke historiske linjer for Tornedalssamarbeidet i sitt foredrag om det tradisjonelle Skibotn Marked. De nære relasjonene dette har skapt er kanskje årsakene til at seminarer av denne typen arrangeres i dag, selv om den grenseoverskridende handelen tok slutt da man i Norge blei redde for Stor-Finland og satte begrensninger for samhandlinga. Fornorskningspolitikken gjorde at det felles språket forsvant, noe som har resultert i at man i dag mangler kunnskap og språk til bruk i grenseoverskridende samhandling.
Paula Mikkola, som representerer Nordkalottrådet, deltok også på seminaret. Rådet er med og finansierer Vittula-prosjektet . Som en rød tråd i deres arbeid går støtte til tiltak som skaper arbeidsplasser.(Les mer på www.nordkalottradet.nu ).
Virpi, Walmar, og Bengt
|
Seminaret i Storfjord og Kåfjord blei avslutta med en
paneldebatt der temaet var samarbeid og felles varemerke i Tornedalen. Innledere til debatten var Bengt Niska fra Sverige, Virpi Saukkoripi fra Finland og Wilmar Johnsen fra Norge.
Virpi Saukkoripi tok til orde for at de tre landene burde støtte hverandre. Området fra Tornio og nordover har mange forskjellige produkter å tilby, og disse burde markedsføres med en felles logo og felles markedsføring. Men man må vite hva man ønsker, for dette er et arbeid som tar lang tid. Men vi vil få vår lønn til slutt! tror Saukkoripi.
Wilmar Johnsen pekte på at de som har utvikla seg best og mest innafor f.eks. turismen er de som har hatt et spesielt varemerke og har kunnet tilby noe unikt. Det alle har lar seg vanskelig utvikle. Hva har så Tornedalen felles, spurte Johnsen? - Fjellet Halti er vårt felleseie. La oss bruke det som fyrtårn, og så satse på å få folk til å stoppe underveis.
Bengt Niska mente at vårt felles varemerke rett og slett var mangfoldet . Vi har utrolig mange nedslagspunkter, og må få til et virksomt samarbeid! Her ser Niska skolen som en nøkkel. Mennesker må treffe hverandre. Seminarer som dette er ikke nok i seg selv, men kan virke initierende for videre utvikling av samarbeidet.
Elna Karlsen |
Hilde Johnsen |
Lisa Monica Haug |
I debatten som fulgte var det mange som grep ordet for å komme med sine innspill. Elna Karlsen fra Oteren Framlag var blant dem som fremheva barn og unge som et viktig utgangspunkt for samarbeidet i Tornedalen, og hun pekte på Ungdomstinget i Tornedalen som et virkemiddel. Hilde Johnsen fra Troms Reiseliv og Lisa Monica Haug fra Destinasjon Kautokeino fokuserte på produktutvikling og et målretta fokus. Johnsen ser på samarbeidet i Tornedalen som en unik mulighet til å lære av Finland i reiselivssammenheng, og hun ønsker mer konkret samarbeid om felles produkter. Haug foreslo at det blei setta ned ei gruppe som skulle arbeide videre med de innspillene som kom i løpet av debatten. Også de øvrige debattantene pekte på produktutvikling som det sentrale. Vi kan ikke markedsføre oss uten produkter, sa Dora Odinsdatter. Wilmar Johsnen pekte også på at vi ikke bare kan bytte penger i Tornedalsområdet. Vi må markedsføre oss mot folk utenfra skal vi få vekst i området. Det handler også om at vi må vite hva naboen gjør, avslutta prosjektleder Thord Rehnstedt.
Inger-Lise Rundgren |
Musikkskolen |
Musikkskolen |
Før avreise takka Inger-Lise Rundgren fra Finland for et flott og variert seminar. Med seg på veien fikk deltakerne musikk fra Storfjord musikk- og kulturskole.
Vil du vite mer om Vittula-prosjektet?
Da kan du klikke deg inn på de offisielle sidene www.vittula.info.
Er du interessert å vite mer om Storfjord og Kåfjords rolle i dette prosjektet, og har lyst å delta i Pajala, kan du lese prosjektbeskrivelsen om Havlandet. (link)
Kontaktpersoner er :
kulturkonsulent i Storfjord Maria Figenschau, tlf. 982 89 091, e-post maria@storfjord.kommune.no
kulturkonsulent i Kåfjord kommune Gerd Steinnes Nilsen, tlf 777 19251, e-post gerd.steinnes.nilsen@kafjord.kommune.no
|