- Uten renhold stopper Storfjord! |
Kompetanseheving er et av målene for innsatsområdet renhold i Kvalitetskommuneprogrammet. Storfjord kommune er en av få, om ikke den eneste, av de 143 deltakerkommunene i landet som har satset på renhold som en del av sitt prosjekt. Det er Mona og Elisabeth glade for.
– Uten renhold stopper Norge, sier de to, og peker på at en barnehage som ikke blir rengjort må stenge i løpet av få dager.
Mona Lambela. |
Kommunens begrunnelse for å fokusere på dette området er blant annet de store utfordringene med rekruttering kommunen står overfor. Renholdstjenesten i Storfjord kommune har hatt et stabilt personale over mange år, men når mange av de tilsatte nå nærmer seg 62 år og snart har muligheter for å ta ut AFP er det viktig å satse på å beholde og rekruttere renholdere til tjenesten.
Renholdernes arbeidsforhold har vært preget av små og upraktiske vaskekott, til dels utdatert utstyr, en eldre bygningsmasse med vaskeflater med manglende vedlikehold, og tungvinte løsninger for materiell-lager og mopperengjøring. Gjennom programmet ønsker Storfjord kommune å gjøre et løft for denne arbeidstakergruppa, for å på den måten ivareta yrkesgruppa og gjøre stillingene mer attraktive.
Elisabeth Henriksen. |
Fagutdanninga består av til sammen 12 kursenheter, med samling annenhver helg. Deltakerne har akkurat gjort ferdig sin tredje innleveringsoppgave.
– Vi har fått mange aha-opplevelser gjennom denne utdanninga, sier Elisabeth og Mona. Blant annet har de lært mer effektive arbeidsmetoder, og sparer seg nå for mange skritt og ekstraturer. I tillegg benytter de nå UVB - Uten Vann i Bøtta - prinsippet. Først og fremst dreier opplæringa seg om gulvpleie, og de har blant annet fått ei innføring i bruk av ulike maskiner.
– Vi har allerede begynt å ta i bruk det vi lærer underveis, og lagt om noen av rutinene, sier Elisabeth.
Økt kompetanse gir økt arbeidsglede! |
Mona understreker at hun trives godt i yrket, og hun vil gjerne utvikle seg enda mer. Storfjord kommune kan forvente seg enda bedre gulvpleie som en følge av den nye kunnskapen. I tillegg tror hun også at det kan medføre lavere slitasje på renholderne, og dermed redusert sykefravær. Men økt kunnskap gir også andre effekter.
– Arbeidsgiver vil blant annet merke at vi nå stiller større krav til det utstyret vi får tildelt for å gjøre jobben vår. Vi håper også at vi heretter blir tatt med på råd når det skal bygges nytt og kjøpes inn nye møbler og utstyr, slik at de investeringene som gjøres følger den standarden som er nødvendig for å kunne utføre et godt renhold.
Vil du vite mer om Kvalitetskommuneprogrammet i Storfjord finner du informasjon ved å følge lenken helt nederst på denne sida. Følg med på våre nettsider for mer informasjon om programmet etterhvert som det jobbes med de ulike innsatsområdene.
Spørsmål til programmet kan rettes til prosjektleder Inger Heiskel, tlf. 77 71 21 28 eller e-post inger.heiskel@storfjord.kommune.no.